MENJAVA ZIMSKIH PNEVMATIK – NE ČAKAJTE NA ZADNJI TRENUTEK

Da bo vaš avto primerno opremljen za vožnjo v zimskem času, mora le-ta imeti v času od 15. novembra do 15. marca, primerno zimsko opremo. To vključuje predvsem primerno »obutev« za vašega jeklenega konjička. To so lahko primerne zimske gume ali letne pnevmatike s snežnimi verigami v prtljažniku. Menjava gum je namenjena predvsem, da prilagodimo našega jeklenega konjička zimskim voznim razmeram. In sneg nas lahko kar hitro preseneti tudi že konec oktobra oz. v začetku novembra. Zato je dobro, da na menjavo ne čakamo na zadnji trenutek. S tem pa se izognemo tudi nepotrebni gneči. Zaradi praviloma hladnejših temperatur pa tudi ne škodi, če le te menjamo prej, kot je to zakonsko določeno.

Montažo pnevmatik sicer lahko uredite kar sami doma, a bo lažje, če to prepustite strokovnjaku. Za par 10 EUR, koliko praviloma stane montaža, bodo poskrbeli še za ustrezno optično nastavitev, s katerim zagotovijo, da je krmiljenje vozila bolj natančno, in centriranje gum, s katerim preprečimo vibriranje in posledično prezgodnjo obrabo pnevmatik.

Zimska guma je še ustrezna za uporabo, če je globina njenega profila najmanj 3 mm. To je sicer zakonsko določena meja, strokovnjaki vam bodo svetovali, da je vsaj še kakšen milimeter zraven. Četudi je profil še ustrezen, pa zimske pnevmatike praviloma naj ne bi bile starejše od 4 let. Po tem obdobju se namreč izgubi njihova sposobnost optimalnega oprijemanja na cestišču. Koliko je guma stara, nam pove oznaka DOT na njej. Na primer: če je na gumi oznaka DOT 2616 (kot je na sliki), pomeni, da je bila guma narejena v 26. tednu leta 2016.

Sicer naj bi po besedah proizvajalcev veljalo, da začne pnevmatiki starost teči šele, ko jo montiramo na kolo, če je bila ta prej pravilno skladiščena. To pomeni, da je guma na stojalu, da ni v stiku s kemikalijami in da temperatura v skladišču ne niha preveč.


Kako prepoznati pravo zimsko gumo?

Če torej ugotovite, da morate zimske pnevmatike pred menjavo še nabaviti, je to še en razlog več, da se tega lotite pravočasno. S tem boste imeli dovolj časa, da izberete pravo gumo za vašega jeklenega konjička in to za pravo ceno. Pa še izbira bo večja.  

Zimske pnevmatike je mogoče prepoznati po eni od dveh oznak: po napisu M+S (mud + snow = blato in sneg) ali po skici, ki zajema goro s tremi vrhovi in stilizirano snežinko v njej (kot je prikazano na sliki). Ta je tudi poznana po kratici 3PMS (3-Peak Mountain Snowflake). Obe vrsti pnevmatik sicer veljata za zimske v Sloveniji, ne pa tudi povsod v Evropski uniji. Vse večje je namreč število držav, v katerih zakonodaja za vožnjo v zimskem času zahteva uporabo pnevmatik z oznako 3PMS oziroma je takšna zakonodaja v pripravi. Mednje spadajo Estonija, Francija, Švedska in Nemčija, zato je pomembno, da imate, če se tja odpravljate z avtomobilom, nameščene ustrezne pnevmatike.


Pred nakupom preverite tudi teste zimskih gum. Rezultati niso vsako leto isti. Aktualen teste lahko vsako leto preverite na spletnih straneh AMZS.

Pri končni izbiri pa se ne zanašajte samo na skupno oceno posamezne pnevmatike. Le-te izberite glede na vaše potrebe in navade; če se pogosto vozite po zasneženih cestah, izbirajte med tistimi, ki so se dobro obnesle v snežnih razmerah. Če pa večino zime prevozite na očiščenih avtocestah in hitrih cestah, pa bodo za vas primernejše pnevmatike, ki imajo dobre lastnosti na mokrem in na suhem.

S pravo »obutvijo«, bo vožnja z vašim avtomobilom veliko bolj varna in verjetnost po potrebni asistenci seveda manjša. Če pa že, smo zato tukaj mi, da pomagamo.