TURISTIČNO ZAVAROVANJE – ZAKAJ IN KAKO SKLENITI PRAVEGA

Medtem, ko smo v zadnjih dveh letih zaradi omejitev povezanih s Covid 19 potovali manj, pa to leto kaže, da se število potovanj v tujino zopet povečuje oz. je odstotek tistih, ki naj bi dopustovali v drugih državah celo večje kot je bilo pred epidemijo.
Trenutni dogodki po svetu pa so še povečali negotovost in ranljivost, ko potujemo izven domačega okolja. In čeprav neradi razmišljamo o možnih nesrečah na dopustu, to še ne pomeni, da takrat ne morete zboleti ali se vam ne more pripeti kakšna nesreča. Seveda naj vas to nikakor ne odvrne od potovanja. Če že pride do takšnega neljubega dogodka pa boste tega zagotovo lažje prebrodili, če boste imeli sklenjeno turistično zavarovanje. A ne kateregakoli. Pri izbiri pravega, morate biti pozorni na več dejavnikov.


Kartica Evropskega zavarovanja velikokrat ni dovolj!

Večji del Slovenije se med poletjem odpravi na Hrvaško obalo. Priljubljene evropske destinacije pa so v tem letnem času tudi Grčija, Italija, Španija. Čeprav imamo v tem primeru na voljo kartico Evropskega zdravstvenega zavarovanja, s katerim imamo dostop do osnovne zdravniške oskrbe, pa le-to dostikrat ni dovolj. Kaj je tisto, kar kartica ne krije, pa se velikokrat pojavi kot potrebno v takšnih trenutkih.

  1. Če v tujini zbolite ali imate nesrečo, boste potrebovali prevoz nazaj v domovino. Kartica evropskega zavarovanja tega ne krije, kar pomeni, da boste za takšno storitev morali posebej plačati. To pa pomeni strošek od 1.500 EUR dalje že za prevoz iz sosednjih držav. Kartica vam tudi ne bo povrnila morebitnega stroška helikopterskega prevoza do bolnišnice v primeru resnejših poškodb.
  2. V tujini boste prej naleteli na zasebne klinike in zdravnike kot na javne zdravstvene ustanove. Če boste torej potrebovali pomoč hitro in čim bližje, obstaja velika verjetnost, da vas bodo zdravili pri zasebniku. V tem primeru boste le-ta strošek morali kriti sami, saj v večini turističnih destinacij Evropska kartica ne krije storitev zasebnih zdravnikov.
  3. Evropska kartica tudi ne povrne vseh stroškov zdravljenja. Le-ti se namreč obračunajo v višini povprečne cene enakih storitev v Sloveniji. Ker je strošek zdravstvenih storitev v tujini navadno višji, pogosto ni povrnjen v celoti.

Če si želite zagotoviti vse omenjene storitve in to brez dodatnih stroškov, ni druge, kot da sklenete turistično zavarovanje.


Kako skleniti najbolj primerno turistično zavarovanje za vas?

Zavarovanje ne sklepajte zadnji trenutek. Sicer to začne praviloma veljati takoj naslednji dan od sklenitve, a vam kljub temu svetujemo, da to uredite prej. Tako boste imeli dovolj časa, da skrbno preučite katera zavarovanja so vam na voljo, po kakšni ceni ter seveda, kaj zajemajo.

Če potujete večkrat letno – ali kot turisti, mogoče tudi poslovno, je najbolj smotrno in tudi cenovno najugodneje, če zavarovanje sklenete za veljavnost celega leta. V kolikor se v tujino odpravite le za enkraten oddih oziroma izlet pa lahko sklenete turistično zavarovanje tudi samo za to določeno obdobje.

Sklenjeno turistično zavarovanje načeloma velja za območje celega sveta. A izjeme dostikart potrjujejo pravilo. Pred sklenitvijo še dodatno preverite ali velja tudi za destinacijo, na katero potujete tudi sami oziroma ali za to destinacijo veljajo kakšni posebni pogoji za koriščenje.S turističnim zavarovanjem si zagotovite tudi 24 urno asistenčno pomoč, ki vam bo v neznanem okolju pomagala poiskati pravo pomoč.Kar je najpomembneje pri turističnem zavarovanju pa je, da to vključuje tudi pomoč oziroma asistenco v času, ko ste najbolj ranljivi. Tako samo s klicem na eno telefonsko številko dobite pomoč pri iskanju pravega zdravnika oziroma zdravstvene ustanove. Uredijo vam prevoz do klinike oziroma bolnice ter nenazadnje tudi prevoz nazaj v domovino. In to brez dodatnih stroškov kadarkoli in kjerkoli se nahajate. Seveda pa tudi tukaj obstajajo razlike med ponudniki. Pred sklenitvijo tako povprašajte, kdo izvaja asistenco in kako. To pomeni, da preverite ali mreža izvajalcev pokriva področje, kamor se odpravljate in ali lahko zagotovi kakovostno storitev.

Kako dobra je astenična pomoč posameznega ponudnika turističnega zavarovanja je najlažje preveriti pri poznanih osebah, ki so kaj podobnega že koristile. Če te možnosti nimate, so dober vir informacij najrazličnejši potovalni blogi ali vedno bolj razširjene Facebook skupine.

Pri naših partnerjih, za katere izvaja asistenco Europ Asisstance ste lahko brez skrbi, saj ima Europ asisstance kar 41 asistenčnih centrov v več kot 200 državah in tako tudi na voljo široko mrežo, ki nam omogoča strokovno in hitro pomoč kjerkoli se nahajate. Kje vse se nahajajo poslovalnice EA lahko preverite tukaj