ZAČENJA SE SMUČARSKA SEZONA - STE POSKRBELI ZA USTREZNO ZAVAROVANJE?

Nova smučarska sezona je že v polnem teku. Vsi, ki uživate v spustih po belih strmina, ste najverjetneje že poskrbeli za ustrezno smučarsko opremo. Pa ste uredili tudi ustrezno zavarovanje, da bo uživanje na snegu resnični brezskrbno?

Smučanje je zelo priljubljen šport pri nas, ki vsako zimo na smučišča pritegne številne smučarje. Da bi bila smuka kar se da varna, tudi na smučiščih, podobno kot v prometu, veljajo pravila varnega smučanja, določena v mednarodnih pravilih FIS, ki jih morajo smučarji upoštevati. Če pride do nesreče, ker teh pravil niste upoštevali, tako podobno kot pri prometni nesreči, za nastale poškodbe in škodo odgovarjate s svojim premoženjem. 

Breme plačila v tovrstnih primerih pa lahko prenesete na zavarovalnico, tako da sklenete zavarovanje odgovornosti. Torej ga je smiselno skleniti tudi, če smučate samo po slovenskih smučiščih. Z zavarovanjem odgovornosti bo zavarovalnica krila škodo, zaradi morebitnega poškodovanja oseb pa tudi za poškodovane stvari. 

"Če se odpravljate na smuko v Italijo, je sklenitev zavarovanja odgovornosti pogoj, da se boste lahko tam podali na bele strmine."Za smuko v tujini je smiselno skleniti tudi turistično zavarovanje.

Poškodbe na snegu niso tako redke. Čeprav kartica Evropskega zavarovanja krije osnovne stroške zdravljenja, pa ne krijejo stroške zdravljenja pri zasebnikih. In teh je na smučiščih v tujini največ. Vključen ni tudi helikopterski prevoz, ki se nemalokrat uporablja za prevoz ponesrečencev iz smučišč in vas lahko stane več tisoč evrov. 

Da vas poleg nesreče tako ne udari še po žepu, pred odhodom na smuko v tujini ne pozabite skleniti še turistično zavarovanje. Katerega izbrati in kako ga koristiti, če do nesreče pride, smo pisali že v enem naših blogov


Kaj pa kraja smučarske opreme?

Odtujitev smučarske opreme zagotovo ni prijetno. Prav tako pa pomeni velik strošek za nabavo nove. Turistično zavarovanje vam bo pokrilo tudi strošek kraje smuči, ki jih pustite pred kočo na smučišču. Višina je seveda odvisna od paketa zavarovanja, ki ga sklenete. V kolikor je možno, je seveda priporočljivo, da smuči zaklenete. S tem boste zmanjšali verjetnost, da do kraje sploh pride. Če se to vseeno zgodi, boste v tem primeru upravičeni do višjega zneska škode. Podobno velja tudi za tatvino smuči iz hotelske shrambe. V kolikor smuči v omaric niso zaklenjene, je limit kritja nižji, kot če poskrbite za dodatno varnost z zaklepanjem.

Z dodatno sklenitvijo zavarovanja prtljage pa boste upravičeni še do povrnitve škode v primeru kraje smuči in/ali ostale prtljage, ko je ta v vozilu ali je na vozilo pritrjena.

Ob odhodu na smuko vam želimo, da bi bila kar se da varna in prijetna. Če se vseeno karkoli »zalomi« pa smo vam za pomoč pri reševanju situacije na voljo zaposleni v asistenčnem centru.