ZGODILA SE VAM JE PROMETNA NESREČA, KAJ PA SEDAJ?

Že sama misel na prometno nesrečo ni prijetna, kaj šele, če se nam ta dejansko zgodi. Četudi gre za manjši trk, ki povzroči zgolj materialno škodo, nas to lahko pretrese. A čeprav nas tak neljubi dogodek hitro vrže iz tira je še kako pomembno, da ob tem skušamo čimbolj ohraniti trezno glavo in delovati umirjeno. Kar pa bo veliko lažje, če bomo že v naprej vedeli kaj konkretno je v takšnem primeru potrebno narediti – kaj lahko naredimo sami na kraju nesreče, koga vse poklicati in še kaj.

 

Poskrbite za varnost na kraju nesreče

V primeru, da ste udeleženi v prometni nesreči svoje vozilo ustavite in kolikor je v vaši moči, omogočite normalno prevoznost ceste. Kraj prometne nesreče glede na okoliščine ustrezno zavarujte – z varnostnim trikotnikom oz. v nočnem času ob njem uporabite še rumeno utripajočo luč, baklo ali drug primeren način osvetlitve. S tem preprečite morebitne nadaljnje posledice.

Če ste udeleženi v prometni nesreči na avtocesti bodite še posebej pozorni, ko izstopate iz avtomobila. Najprej se prepričajte, kje se nahajate, kakšna je frekvenca prometa in predvsem, ali je varno izstopiti iz vozila. Ob izstopu poskrbite predvsem za lastno varnost, varnost ostalih udeležencev v prometni nesreči in opozarjajte prihajajoče voznike na nastalo situacijo dokler ne pride pomoč.

V kolikor se je kdo poškodoval, nudite osnovno prvo pomoč poškodovanim.


Koga poklicati?

V primeru poškodovancev pokličete nujno medicinsko pomoč na 112 ter o nesreči obvestiti tudi policijo na 113. Policijo obvestite tudi, kadar je v nesreči prišlo do večje premoženjske škode, ste trčili z nezavarovanim vozilom, kadar je bila škoda povzročene s strani neznanega vozila, če je bil v nesreči udeležen tujec, je bil kateri od voznikov alkoholiziran ali če je kateri izmed voznikov vozil brez vozniškega dovoljenja.

Če je nastala le manjša materialna škoda, prisotnost policije ni potrebna, vsekakor pa si s soudeleženimi v prometni nesreči ali oškodovanimi izmenjajte potrebne podatke za uveljavljanje povračila škode na zavarovalnici, izpolnite evropsko poročilo, pridobite kopijo zelene karte o zavarovanju vozila, če je povzročitelj prometne nesreče voznik vozila, registriranega v tujini in ima zeleno karto s sabo.

Če je vozilo nevozno in potrebujete prevoz, pokličite svojo zavarovalnico oz. njen asistenčni center.

Če se v takšni situaciji, kljub vedenju, kaj je potrebno narediti, vseeno ne boste znašli, vam tudi pri tem lahko pomagajo zaposleni v asistenčnem centru, ki so posebej usposobljeni, kako ravnati v takšnih situacijah – vas pomiriti in ustrezno usmeriti. Zato naj vam bo njihova številka vedno pri roki.  


Uveljavljanje škode pri zavarovalnici

V kolikor ste povzročitelj prometne nesreče sami, se morate za povračilo škode obrniti na svojo zavarovalnico, ki bo škodo pokrila odvisno od vaše zavarovalne police. V kolikor ste bili v nesreči oškodovanec boste odškodninski zahtevek posredovali zavarovalnici povzročitelja nesreče. 

Dokumentacija, ki jo potrebujete pri prijavi AZ škode:

  1. Izpolnjen obrazec zahtevka za povračilo škode;
  2. Fotokopijo prometnega dovoljenja;
  3. Fotokopijo vozniškega dovoljenja;
  4. Medicinsko dokumentacijo v primeru telesnih poškodb;
  5. Ostalo dokumentacija, s katero razpolagate.

Nasvet!

Da bo zavarovalnica lahko kar se da objektivno ocenila škodo in uspešno ugodila vašemu odškodninskemu zahtevku je dobro, da vozila, preden jih umaknete iz cestišča, fotografirate. Če je možno, zberite podatke od naključnih mimoidočih oziroma morebitnih prič, saj boste s tem prispevali k razjasnitvi okoliščin prometne nesreče.