DEFIBRILATOR – KAKO GA UPORABITI?

V Sloveniji se vsak dan približno deset ljudi znajde v situaciji nenadnega srčnega zastoja, pri čemer skoraj polovica teh primerov vodi v tragičen izid. Nenaden srčni zastoj ne izbira starosti ali zdravstvenega stanja, saj se lahko zgodi vsakomur, kadarkoli. Kljub nepričakovanemu značaju tega dogodka pa smrt ni nujna. Prav nasprotno, zadevno življenje lahko rešimo s hitrim odzivom, tudi če nimamo specializiranega medicinskega znanja. Ključno je, da poznamo temeljne postopke oživljanja (TPO), zlasti v primeru srčnega zastoja.


Kako rešiti življenje v primeru nenadnega srčnega zastoja?

Če oseba nenadoma izgubi zavest, preneha dihati in ne kaže znakov življenja, moramo takoj ukrepati. Vsaka minuta, ki mine brez ukrepanja, zmanjša možnost preživetja za 10 %. Zato je ključnega pomena, da ostanemo zbrani in hitro ukrepamo.

Znaki, da gre za srčni zastoj, vključujejo nenadno izgubo zavesti, neodzivnost in prenehanje dihanja. V takih primerih sledite naslednjim korakom:


 • Če oseba ne diha in ni odzivna, sprostite dihalne poti in takoj pokličite številko 112.
 • Če ste sami in nimate pomoči, poiščite najbližji defibrilator. Preverite seznam defibrilatorjev v vaši bližini že vnaprej, da boste v nujnih primerih hitreje ukrepali. Če je defibrilator največ dve minuti teka stran, stecite ponj, saj je defibrilacija srca prednostna pred ostalimi postopki oživljanja. Če pa ste v družbi, pošljite nekoga drugega po defibrilator.
 • Če je defibrilator oddaljen več kot dve minuti teka, ne zapustite osebe, ampak ji takoj nudite masažo srca (30 stiskov + 2 vpiha).
 • Ko prinesete defibrilator, ga vklopite in sledite zvočnim navodilom.
 • Uporaba defibrilatorja ni zapletena. Aparat vas bo vodil skozi celoten postopek, pri čemer je tveganje za prizadeto osebo minimalno. Pomembno je, da upoštevate naslednje korake:
  • Takoj ko dobite defibrilator, ga vključite in sledite zvočnim navodilom govornika.
  • Elektrode prilepite na suho, nepoškodovano kožo – eno pod desno ključnico, drugo na levo stran prsnega koša.
  • Odmaknite se od naprave in ne dotikajte ničesar, da defibrilator lahko analizira srčni ritem.
  • Če je potrebna defibrilacija, sprožite električni šok s pritiskom na gumb.
  • Sledite nadaljnjim navodilom defibrilatorja za oživljanje. Če naprava zazna potrebo po nadaljnji masaži srca, jo izvajajte.

Pomembno je razumeti, da uporaba defibrilatorja brez masaže srca ni učinkovita. Če imate pomisleke glede umetnega dihanja, se osredotočite na neprekinjeno izvajanje zunanje masaže srca, dokler ne prispe strokovna pomoč. Vaš hiter odziv lahko reši življenje, zato ne oklevajte ukrepati v primeru srčnega zastoja.

Zavedamo se pomembnosti hitrega odziva v takšnih primerih, zato želimo sporočiti, da imamo na lokaciji Europ Assistance Slovenija tudi svoj defibrilator. S tem želimo preventivno poskrbeti za varnost in dobrobit naših zaposlenih ter prispevati k večji možnosti za uspešno oživljanje v kritičnih situacijah. Skupaj lahko rešujemo življenja in poskrbimo za varno okolje na delovnem mestu.