KDAJ KUPITI OTROKU PRVI PAMETNI TELEFON ALI NAPRAVO?

V današnji digitalni dobi je vprašanje, kdaj otroku prvič predstaviti mobilni telefon ali pametno napravo, bolj pomembno kot kdaj koli prej. S priročnostjo in povezljivostjo, ki jih te naprave ponujajo, je staršem privlačno, da jih ponudijo že v zgodnjih letih. Vendar pa odločitev zahteva premišljeno odločitev, saj označuje začetek potovanja v kompleksen svet tehnologije, družbenih omrežij in spletnih interakcij.


Kdaj je pravi čas za nakup pametne naprave?

Pravico do prvih korakov v digitalnem svetu je otroku najbolje podeliti takrat, ko otrok razume pomen in odgovornost, ki ju prinaša lastništvo pametne naprave. Starši se glede tega odločamo različno, vendar se jih precej s tematiko sooči že ob začetku šolanja, večina pa nekje okoli otrokovega 10 leta. Najpomembnejše pri tem je, da kot starš prepoznamo otrokovo zmožnost soočiti se s tako kompleksno napravo kot je pametni telefon ali druga pametna naprava.

Pomembno je, da upoštevamo otrokovo zrelost in stopnjo odgovornosti. Vprašanja, kot so, ali otrok sledi pravilom, ali prosi za dovoljenje pri stvareh, ki to zahtevajo, ali se drži dogovorov in kako dosleden je pri opravljanju obveznosti, lahko pomagajo pri odločitvi.

Največkrat se starši odločijo za nakup pametnega telefona ali naprave med otrokovim 9. in 11. letom starosti. Pri tem je pomembno, da so pravila glede uporabe mobilne naprave jasna in razumljiva, da se otrok lahko postopoma nauči odgovornosti. Je pa priporočljivo, da imajo starši v začetnih letih otrokovega lastništva nad pametno napravo še vedno kontrolo in priporočljivo je, da v tem obdobju otrok uporablja mobilni telefon samo ob nadzoru staršev in ne samostojno. Na tem mestu naj izpostavimo, da je v tem obdobju odsvetovana kakršnakoli uporaba družbenih omrežij.


Izobraževanje o novih tehnologijah

Izjemno pomembno, da se kot starš zavedamo pomembnosti izobraževanja tako sebe kot svojega otroka o morebitnih pasteh, povezanih s pametnimi napravami. Od kibernetskega nasilja in neprimerne vsebine do pretiranega časa pred zaslonom in spletnih plenilcev, digitalni svet predstavlja številne grožnje, ki lahko negativno vplivajo na otrokovo dobro počutje in razvoj, če niso ustrezno obravnavane.

Eden glavnih pomislekov je možnost neomejenega dostopa do interneta in družbenih omrežij. Brez pravega vodstva se lahko otroci srečajo z neprimerno vsebino ali komunicirajo z ljudmi, ki imajo zlonamerne namene. Poleg tega lahko pretiran čas pred zaslonom povzroči težave, kot so zmanjšana telesna aktivnost, motnje spanja in poslabšane socialne veščine.

Zasvojenost s pametnimi telefoni in napravami otrokom oteži njihovo samo-regulacijo. To lahko vpliva na njihovo šolsko uspešnost, družinske interakcije in splošno duševno zdravje.


Pet dejavnikov, ki vam bodo pomagali sprejeti odločitev

Če se sprašujete kdaj je torej pravi čas za nakup prvega mobilnega telefona ali pametne naprave za vašega otroka, vam moramo žal odgovoriti, da ni univerzalnega trenutka, saj vsak otrok odrašča v svojem tempu. Vendar pa obstajajo določeni dejavniki, ki jih je treba upoštevati pred sprejetjem odločitve:

  • Stopnja zrelosti: Ocenite stopnjo zrelosti svojega otroka in njegovo sposobnost razumevanja odgovornosti in tveganj, povezanih z lastništvom pametne naprave. Ali so sposobni spoštovati pravila in sprejemati samostojne odločitve?
  • Komunikacijske veščine: Poskrbite, da ima vaš otrok razvite komunikacijske veščine tako na spletu kot v resničnem življenju. Otroci morajo biti sposobni učinkovito in samozavestno izražati svoje misli ter vedeti, kdaj poiskati pomoč, če naletijo na kakršne koli težave (na spletu).
  • Izobraževanje: Izobražujte sebe in svojega otroka o varnosti na spletu, nastavitvah zasebnosti in pomembnosti odgovornega digitalnega »življenja«. Poiščite pomoč pri strokovnjakih ali poiščite razpoložljive informacije na zanesljivih in preverjenih spletnih mestih.
  • Postavite meje: Določite jasna pravila in meje glede časa pred zaslonom, vsebine, do katerih dostopajo, in spletnih interakcij. Spodbujajte odprto komunikacijo in redno preverjajte, kaj vaš otrok počne na spletu.

In na koncu najpomembnejši dejavnik:

  • Bodite dober zgled: Otrok se od nas največ nauči z opazovanjem. Opazovanje našega obnašanja in odzivanja na raznorazne dražljaje, med katerimi je v veliki meri uporaba digitalnih naprav, je ključen učitelj našega otroka. Naše »zdrave« digitalne navade in poudarjanje pomembnosti odklopa od zaslonov ter vključevanja v dejavnosti v resničnem življenju so ključne, da boste otroku omogočili lepšo prihodnost.


Odločitev, ali kupiti svojemu otroku prvi mobilni telefon ali pametno napravo, mora biti sprejeta s dobrim in odgovornim razmislekom in ustrezno (strokovno) pripravo. Vprašanje ne zadeva le zagotavljanja dostopa do tehnologije, ampak tudi opremljanje otroka z znanjem in veščinami za varno in odgovorno krmarjenje po digitalnem svetu. Z izobraževanjem svojega otroka in spodbujanjem odprte komunikacije jim lahko pomagate, da bodo kar najbolje nadgradili svoje digitalne izkušnje, hkrati pa zmanjšali morebitno zlonamerno tveganje.

Tudi pri Europ Assistance Slovenija se zavedamo pomembnosti digitalne tehnologije v vsakdanjem življenju posameznika, tako z vidika varnosti kot tudi uporabe. Skupaj s našimi partnerji zagotavljamo storitve IT asistence, ki vam pomagajo reševati vaše digitalne izzive doma.