NA DOPUST Z AVTOMOBILOM – NA KAJ BITI POZOREN

Poletje je čas počitnic in dopustov. S tem povezano pa tudi planiranja različnih izletov in popotovanj. Čeprav so potovanja z letalom v porastu, pa se nas  večina  na zasluženi oddih tudi v bolj oddaljene kraje, še vedno odpravi z avtomobilom. A ni dovolj, da se takrat samo usedemo v avtomobil in odpeljemo. Da bo pot kar se da varna in brezskrbna, se je na takšno pot potrebno dobro pripraviti.


Poskrbite za tehnično brezhibnost avtomobila

Tehnično izpraven avto je osnova, da bo potovanje teklo kar se da gladko. Izpostavljamo nekaj ključnih zadev, ki jih je dobro pregledati oz. urediti:

 1. Preverite nivo vseh tekočin v avtomobilu: motorno olje, hladilne tekočine, zavorne tekočine, tekočine za pranje vetrobranskega stekla.
 2. Preverite tlak v pnevmatikah, tudi rezervnih. Pri polno naloženem avtomobilu je treba tlak v pnevmatikah dodatno povečati.
 3. Preverite delovanje klimatske naprave, stanje akumulatorja ter gumic na vaših brisalcih. Slabo stanje brisalcev lahko že v manjšem dežju močno vpliva na vidljivost, kar posledično pomeni večjo verjetnost za nesrečo. 
 4. Nikar ne pozabite pregledati stanje vaših zavor, brezhibnost vaših svetlobnih teles ter vsebino in trajanje kompleta prve pomoči. 
 5. Obvezna oprema naj bo kompletna: komplet rezervnih žarnic, varnostni trikotnik, odsevni telovnik - po možnosti imejte več kot enega, tudi za sopotnike.

Načrtujte potovanje

Pravijo, da je dobro načrtovanje, pol opravljenega dela. Zagotovo to velja tudi za načrtovanje daljše poti. Za dobro načrtovanje poti najprej preglejte zemljevide in navigacijo. Preverite tudi stanje na cestah (morebitne zapore). Koristna informacija bo prav tako ocena stroškov poti – koliko približno boste porabili za gorivo, koliko stanejo cestnine. Če potujete v tujino je dobro vedeti tudi podrobnosti cestno prometnih predpisov v državi, v katero potujete kot tudi v državah, skozi katere se mogoče samo peljete do vaše končne destinacije. Cestno-prometne predpise za različne države najdete na spletni strani Evropske komisije

Lahko pa si prenesete tudi aplikacijo Gremo v tujino, kjer boste s cestno prometnimi predpisi na tekočem v trenutku, ko boste to najbolj potrebovali. 


Uredite si pravo asistenčno pomoč na poti

Čeprav lahko marsikaj uredimo pred odhodom, da bo verjetnost za okvare ali nesreče manjša, pa na vse žal nikoli nimamo vpliva. Če kljub vsem predpripravam gre karkoli narobe je dobro imeti urejeno avtomobilsko zavarovanje z avtomobilsko asistenco, ki vam bo pomagal v primeru nevšečnosti na poti. 

Tudi, če imate že sklenjeno avtomobilsko zavarovanje z asistenco, se ne zanašajte samo na to. Pred odhodom natančno preverite, kaj točno le-ta pokriva. Zagotovo bi bilo zelo neprijetno, če bi nekje v tujini, ko bi potrebovali pomoč zaradi okvare vašega avtomobila, ugotovili, da vaša zavarovalna polica ne krije asistence v določeni državi, kjer se boste nahajali in da si boste pomoč morali poiskati sami.

Ko boste pregledovali vašo polico ali se glede morebitnega dodatnega zavarovanja za pot v tujino pogovarjali s svojim zavarovalnim zastopnikom bodite tako pozorni na:

 • Ali je asistenčna pomoč zagotovljena po kilometrih oddaljenosti od domovine oziroma za države, v katere potujete (upoštevajte tudi države, skozi katere se peljete, ne samo državo vaše končne destinacije).
 • Če asistenca vključuje vleko vozila, bodite pozorni ali je ta omogočena samo do prvega servisa ali do domačega naslova.
 • Nikar ne pozabite preveriti ali ste v primeru okvare ali nesreče upravičeni do nadomestnega vozila oziroma vsaj do prevoza domov vseh potnikov v vozilu. 
 • Nenazadnje pa je dobro tudi vedeti, katere vse okvare vključuje vaše zavarovanje oziroma vam je nujena asistenčna pomoč. 

Številko vaše zavarovalnice oz. asistenčne pomoči si zapišite oz. shranite v telefon. Tudi, če se slučajno vseeno zgodi, da zavarovalna polica kakšne okvare oz. poškodbe na avtomobilu ne krije, pa vam lahko asistenčna pomoč pomaga pri urejanju popravila proti plačilu. Tudi to je zagotovo nekaj vredno.


Kako ravnati v primeru nesreče ali okvare vozila?

Da bi vam v primeru nesreče ali okvare lahko hitro in učinkovito pomagali je pomebno, da ostanete zbrani in mirni. Pokličite vaš asistenčni center in pripravite naslednje informacije : 

 • številko police ali registersko številko vozila,
 • vašo lokacijo kje se nahajate,
 • kam ste namenjeni,
 • koliko potnikov je v vozilu,
 • kje bi želeli popravljati vaše vozilo.

Skupaj z asistenčnim centrom boste prišli do najboljše rešitve. 

V Europ assistance imamo, z 41 asistenčnimi centri v več kot 200 državah, na voljo široko mrežo izvajalcev, s katero svojim strankam (zavarovalnicam, potovalnim agencijam, letalskim družbam, proizvajalcem in distributerjem avtomobilov…) nudimo strokovno asistenčno pomoč za njihove stranke. Vas zanima sodelovanje? Kontaktirajte nas.