POSTKOVIDNI TURIZEM: POTUJEMO VEČ, ZAPRAVIMO VEČ

Svetovni potovalni trendi se spreminjajo in približujejo tistim pred pandemijo, vendar je Covid-19 povzročil nekatere spremembe, ki bodo morda trajne. Se bomo sploh kdaj vrnili »v normalo«?

V lanskem letu je Europ Assistance na podlagi mednarodne ankete ponovno objavil že 21 izdajo Holiday Barometra - ugotovitve analize svetovnih potovalnih trendov. Anketo je izvedel Ipsos, globalno podjetje za tržne raziskave, med 15.000 ljudmi v 15 državah.

Analiza je razkrila:

  • Potujemo več. 71 % Evropejcev namerava poleti potovati, kar je +14% točk več v primerjavi z letom 2021. 72 % Evropejcev se je v letu 2022 počutilo »res navdušenih nad potovanjem« ali »veselih, da potujejo«.  • Za potovanja namenimo več denarja, saj smo v letu 2022 namenili potovanjem v povprečju kar 20% več proračuna kot leto poprej.


  • Privlačnost potovanj v tujino je močno narasla. Kar 48 % Evropejcev (+13% več kot leto prej) namerava potovati v tujino. Kljub temu pa so tudi domača potovanja ostala na višji ravni kot leta 2019 v skoraj vseh državah.
  • Obiski mest postajajo ponovno atraktivni. Hoteli so najprimernejša izbira za namestitev (52 % dopustnikov v ZDA in 46 % / +9% točk v Evropi).
  • Potovanja z letalom se vračajo. Evropejci nameravajo svoj avtomobil uporabljati manj kot leta 2021 (55 %, -9% točk) in dajejo prednost letalskemu potovanju (33 %, +11% točk).
  • Dopuste ponovno načrtujemo dlje časa vnaprej. Le 22 % Evropejcev se v času izpolnjevanja ankete še ni odločilo za svojo destinacijo (-10% točk v primerjavi z letom 2021).
  • Covid-19 ni bil več prva skrb. Premagala sta ga inflacija in osebni/družinski razlogi.
  • Splošna rast cen in drugi finančni razlogi predstavljajo glavni dejavnik za kar 41 % Evropejcev (+14% točk v primerjavi z letom 2021), ki ne bodo potovali.

Covid-19 je tako močno prispeval k povečanju zavesti popotnikov glede rizikov odpovedi potovanj in skrbi za zdravje in s tem povzročil trend rasti povpraševanja po turističnih zavarovanjih, ki se bo nadaljeval tudi po koncu pandemije


Kdaj torej nazaj »v normalo«?

Na vprašanje o vrnitvi v »normalne pogoje« potovanj se dojemanja od države do države precej razlikujejo. Najbolj pesimistični so Tajci, Avstralci in Avstrijci, saj polovica prebivalstva meni, da se bodo razmere normalizirale šele leta 2024, nekateri anketiranci pa menijo, da se bo to morda zgodilo pozneje ali celo nikoli. Najbolj optimistični so Poljaki, Čehi in Švicarji, saj skoraj 4je od 10 menijo, da je vrnitev na običajen način potovanj že mogoča.

Covid-19 pa je očitno imel še en nepredvidljiv učinek. Skoraj tretjina delovno aktivnega prebivalstva pravi, da bodo poleti na počitniški lokaciji tudi delali. »Workation« še posebej velja za Portugalce (39 %), Američane (32 %), Poljake (32 %) in Avstralce (31 %). Za Slovenijo žal podatka nimamo, zagotovo pa bi bil zanimiv.

Kako bomo letos potovali Slovenke in Slovenci veste najbolje vi sami, zato nikar ne pozabite skleniti turistične asistence.