POTOVANJE Z OTROKI V TUJINO

Potovanje v tujino je čudovita izkušnja, pa vendar moramo biti pozorni na nekaj ključnih stvari, še posebej, če potujemo z otroki. Zelo pomembno je, da se dobro organiziramo, spakiramo vse potrebno in da poskrbimo za varno ter udobno potovanje.

Ključ do dobre organizacije je načrtovanje in pisanje seznama stvari, ki jih potrebujemo s seboj. Da bi vam pri tem pomagali, smo zapisali nekaj pomembnih stvari, ki jih ne smete pozabiti:

 • Dokumenti. Prepričajte se, da imate vse potrebne dokumente, kot so potni listi, osebne izkaznice, vizumi, zdravstvene kartice in morebitna potrdila o cepljenju. Vključite tudi kopije dokumentov v primeru izgube ali kraje.
 • Potovalna lekarna. S seboj je priporočljivo vzeti nekaj osnovnih zdravil, ki bodo pomagala pri obravnavi manjših zdravstvenih težav. O tem se posvetujte z zdravnikom in pediatrom.
 • Antipiretiki/protibolečinska zdravila za lajšanje bolečin, vročine ali nelagodja, na primer pri zobobolu ali manjših poškodbah.
 • Antihistaminiki.
 • Zdravila za potovalno slabost.
 • Zdravila za prebavne težave.
 • Mazila in kreme. Vzemite zdravilo za zdravljenje manjših kožnih težav, kot so izpuščaji, piki žuželk ali manjše opekline.
 • Zaščita pred soncem.

Poleg zdravil je pomembno, da imate na voljo tudi osnovne zdravstvene pripomočke, kot so termometer in obliži za manjše rane.

 • Oblačila. Prilagodite oblačila glede na destinacijo in pričakovano vreme.

Namig za učinkovito pakiranje: Izkoristite vsak centimeter prostora v prtljagi. Uporabite manjše predmete, kot so nogavice, pasovi in podobno, za polnjenje praznih prostorov, na primer v čevljih. Prav tako lahko izkoristite notranjost čevljev za shranjevanje manjših predmetov.

 • Higienski pripomočki. Ne pozabite na otroške robčke in plenice, če jih otroci še potrebujejo.
 • Varovala in pripomočki za otroke. Če potrebujete posebna varovala za otroške posteljice ali druge pripomočke, jih vzemite s seboj. Prav tako ne pozabite na otroški voziček, avtosedež, previjalno podlogo in druge pomembne pripomočke glede na potrebe otroka. Preverite možnost izposoje na lokaciji.
 • Zabava in igrače. Vzemite knjige, igrače, barvice, svinčnike, liste papirja ali druge igre, ki bodo otrokom omogočile zabavo med potovanjem.

Namig za igro: »Sestavi zgodbo«. Ta igra spodbuja kreativnost, domišljijo in sodelovanje med igralci. Poteka tako, da vsak igralec dodaja po en stavek k že ustvarjeni zgodbi. Dogovorite se o temi ali začetku zgodbe, na primer »Potovanje v čarobno deželo«. Prvi igralec začne zgodbo s svojim stavkom: »Nekega sončnega dne se je mlada deklica odpravila na sprehod skozi gozd«. Naslednji igralec nadaljuje zgodbo s svojim stavkom. Igralci nadaljujejo izmenično, dodajajoč po en stavek naenkrat, da sestavijo zgodbo. Poskusite se uskladiti glede tona in smeri zgodbe, da se zgodba tekoče razvija. Igra se nadaljuje, dokler se zgodba ne konča ali dokler igralci ne želijo zaključiti igre.

 • Če potujete z letalom, preverite omejitve velikosti in teže prtljage za letalski prevoz ter se držite pravil, da se izognete morebitnim težavam pri prijavi prtljage. Dovoljene dimenzije kovčka za ročno prtljago na letalu se lahko razlikujejo glede na letalsko družbo in destinacijo. Običajno je največja dovoljena velikost kovčka za ročno prtljago približno 55 cm x 40 cm x 23 cm (višina x širina x globina). Dodatno k manjšim kovčkom za ročno prtljago je pogosto dovoljeno nositi tudi majhno torbo ali računalniško torbo, ki se prilega pod sedež. Bodite pozorni tudi na težo omejitve ročne prtljage, ki je običajno med 7 kg in 10 kg, vendar se lahko tudi to razlikuje glede na letalsko družbo.
 • Sklenite turistično zavarovanje. Pred sklenitvijo zavarovanja preberite pogoje in omejitve ter se prepričajte, da izberete zavarovanje, ki najbolje ustreza vašim potrebam in vrsti potovanja. Turistično zavarovanje zagotavlja kritje stroškov zdravstvene zaščite v primeru nenadne bolezni ali poškodbe med potovanjem v tujino. V primeru resne nesreče ali zdravstvenega stanja, ki zahteva evakuacijo ali prevoz nazaj v domovino, lahko turistično zavarovanje krije stroške teh postopkov.  Poleg tega turistično zavarovanje lahko pokrije izgubo, krajo ali poškodbo prtljage ter krije odgovornost do tretjih oseb v primeru povzročene škode ali poškodbe. V primeru preklica potovanja zaradi nepredvidljivih dogodkov pa turistično zavarovanje lahko povrne stroške odpovedi, vključno z vračilom stroškov letalskih vozovnic, namestitve in rezervacij.

Kadar potujete z avtomobilom, morate biti pozorni še na:

 • Varnostne sedeže. Preverite, ali so otroški varnostni sedeži pravilno nameščeni in trdno pritrjeni v vozilu ter otroci pravilno pripeti z varnostnimi pasovi.
 • Postanke. Na daljših vožnjah se redno ustavljajte za odmore in otrokom omogočite, da se raztegnejo, obiščejo stranišče in dobijo svež zrak. To je prav tako pomembno za voznika (na cca. 2 uri).
 • Hrano in pijačo. Imejte s seboj dovolj hrane, hkrati pa se izognite takšni, ki bi lahko povzročila slabost.
 • Pred odhodom preglejte stanje pnevmatik in akumulatorja, da vas na cesti ne preseneti kakšna neprijetnost.  

Pri potovanju z letalom pa poskrbite še za:

 • Skupne sedeže. Ob rezervaciji bodite pozorni, da otroci sedijo z vami, zaradi nadzora in varnosti ter dobrega počutja.
 • Varnostni pregled. Pripravite se na varnostni pregled na letališču tako, da odstranite tekočine, prehrano za dojenčke in druge predmete, ki bi lahko povzročili težave pri pregledu.
 • Hrano in pijačo. Poskrbite, da boste imeli dovolj hrane in pijače za otroke med letom, še posebej, če gre za daljši let. Pri dojenčkih pomislite na mleko ali formulo, stekleničke, pri večjih otrocih pa recimo na žvečilne gumije za izravnavo pritiska v ušesih med vzletom in pristankom.

Naj bodo vaša potovanja v tujino polna novih izkušenj, dogodivščin in skupnih trenutkov, ki vas bodo še bolj povezali. Lepo se imejte in bodite varni!