PRAVILNO RAVNANJE S POPLAVLJENIM VOZILOM

Na začetku meseca nas je narava presenetila s svojo neizprosno močjo, saj so poplave prizadele številna območja v Sloveniji. V takšnih izrednih okoliščinah so tudi vozila izpostavljena tveganjem, zato je pravilno ravnanje ključnega pomena.

Nasveti za pravilno ravnanje:

1. Varnost je na prvem mestu: V primeru, da se z vozilom znajdete v poplavi ali razmere ogrožajo vašo varnost, takoj zapustite vozilo ter se umaknite na varno mesto.

2. Preprečite zagon motorja: Če je bilo vaše vozilo poplavljeno, preprečite zagon motorja. Voda lahko povzroči škodo motorju in drugim ključnim komponentam. Če je mogoče, izklopite akumulator, drugače pa pokličite svojo asistenco.

3. Vleka vozila: Za vleko na servis naj poskrbi strokovnjak. Pomembno je, da se vleka izvede na pravilen način, da se prepreči dodatna škoda. Zaupajte usposobljenim tehnikom avtomobilske asistence, ki imajo ustrezno opremo in znanje.


Postopek obnove na servisu:

1. Temeljit pregled komponent: Po prihodu na servis strokovnjaki opravijo temeljit pregled vseh ključnih komponent vozila. Preverijo stanje motorja, menjalnika, zavornega sistema, vzmetenja in drugih delov ter določijo obseg škode.

2. Odstranitev in čiščenje notranjosti: Notranjost vozila se skrbno pregleda in očisti. Odstranijo se sedeži, preproge, oblazinjenje in drugi notranji deli. Sledi sušenje ter odprava korozije, ki jo je povzročila voda.

3. Preverjanje električnih sistemov: Električne komponente, senzorji, krmilne enote ter žične povezave se natančno preverijo. Po potrebi se opravi zamenjava poškodovanih delov in kalibracija elektronskih sistemov.

4. Testiranje in preizkusi: Obnova se zaključi s sistemskimi testi in preizkusi vozila. Preveri se delovanje motorja, zavornega sistema, vzmetenja, klimatske naprave in drugih ključnih sistemov.

5. Nasveti za preventivo: Servis vam lahko svetuje tudi o preventivnih ukrepih za preprečitev škode v primeru napak, ki vam jih vozilo javi.


V primeru poplavljenega vozila je ključno upoštevati strokovne nasvete ter postopek obnove na specializiranem servisu. Pravilno ravnanje, vključno z zaščito motorja in poklicem strokovnjakov, ter strokovno izvedena obnova so ključni za zagotovitev varnosti, funkcionalnosti in dolge življenjske dobe vašega vozila, tudi po nepričakovanih naravnih nesrečah.


Europe Assistance Slovenija je vaš zanesljiv partner v nujnih situacijah. Naši strokovnjaki nudijo hitro in učinkovito pomoč, od nasvetov za ravnanje do organizacije vleke vozila na servis. Z njihovo pomočjo si lahko zagotovite varnost, zmanjšate tveganje za dodatno škodo ter se hitreje vrnete na cesto.