STE SREČNI IN VESELI, KO NAČRTUJETE POTOVANJE, DOPUST?

Ljudje se običajno veselimo svojih dopustov, pa naj bodo ti sproščujoči, morski, krajši na kakšnem vikendu ali pa so avanturistični, čez tuje dežele, kjer odkrivamo nove svetove in ustvarjamo neponovljive spomine. Raziskave kažejo, da se na dopustih tako ali drugače počutimo sproščeno in da potovanje izboljša tudi splošno duševno zdravje. Stvari jemljemo 'počasneje' kot v vsakdanjem hitrem tempu, kljub temu, da nam potovanje lahko prinese vrsto izzivov. 

Načrtovanje potovanja ustvarja občutek sreče (razen če potovanj in vsega, kar je povezano z njimi, res ne marate). Ljudje uživamo v rezervacijah hotelov, kampov, prenočišč, letov, izletov in drznih, že dolgo željenih podvigov. Medtem pa razmišljamo o morebitnih zabavah, katerih se bomo udeležili v naših težko pričakovanih prostih dnevih. Pakiranje torbe le še poveča vznemirjenje in srečo potovanja.

Potovanja oz. odhodi iz znanega okolja nam omogočajo številne nove stvari, kot so spoznavanje novih ljudi, krajev, običajev, kulture. Prav tako dobimo priložnost za samo odkrivanje. Ko si vzamemo čas, se naučimo novih stvari o sebi in to seveda pozitivno vpliva na naše duševno zdravje.


Zakaj bi morali potovati za izboljšanje duševnega zdravja?

Potovanje ni samo čas za kratki pobeg iz našega vsakdanjega življenja, ampak lahko močno koristi našemu dolgoročnemu zdravju. Klinično je dokazano, da potovanja zmanjšujejo anksioznost in depresijo, saj spodbujajo hvaležnost ter povečujejo srečo in zadovoljstvo.


Kako lahko potovanje izboljša naše duševno zdravje?

DAJE NAM SAMOZAVEST!

Ne glede na to, kako dobro načrtujemo potovanje vnaprej, se vedno pojavijo nepričakovani izzivi. Izgubimo omrežje, zamudimo let ali se težko sporazumevamo v lokalnem jeziku. V večini primerov najdemo rešitve za takšne težave. Naj bo to krmarjenje po novem mestu, kjer se zanašamo samo na navodila domačinov, zagotavljanje leta ob drugem času ali komuniciranje z govorico telesa. Ko premagamo izzive na neznani destinaciji imamo obnovljen občutek zaupanja vase. Mala zmaga, ki je veliko vredna in jo poimenujemo samozavest.

OSREČUJE NAS!

Rezervacije hotelov, iskanje popolnega leta in pakiranje prtljage nas dokazano osrečujejo. Študije so pokazale, da lahko načrtovanje in predvidevanje potovanja bistveno izboljša našo stopnjo sreče – celo bolj kot pričakovanje pridobitve materialnih dobrin, kot so nova oblačila ali nov avto. Čas, ko se na dopustu sprostimo in počnemo kar želimo ne da bi razmišljali o stresu doma, prav tako povečuje srečo.

DAJE NAM PRILOŽNOST ZA SAMOODKRIVANJE!

Ko potujemo v nove kraje, se skoraj vedno potisnemo izven svojega območja udobja. Preizkušamo novo hrano in dejavnosti, vidimo stvari, ki jih še nismo videli, spoznavamo nove ljudi in se spontano podamo v nove dogodivščine. Te izkušnje nam lahko pomagajo odkriti nove hobije in strasti ali celo skriti talent – samo zato, ker smo imeli priložnost poskusiti stvari, ki jih doma nikoli ne bi poskusili. Koristi potovanj nam pomagajo, da se naučimo več o sebi in rastemo kot posamezniki, kar posledično pozitivno vpliva na naše duševno zdravje.


Naj bodo priprave in samo potovanje srečno, uspešno in samozavestno. Da pa bo res tako, smo vam nekje ob strani na voljo tudi mi s svojimi EUROP ASSISTANCE storitvami, s katerimi v povezavi z zavarovalnicami skrbimo, da se ob neprijetnih in nepričakovanih situacijah in izzivih na poti, kljub vsemu vaše potovanje, dopust ali kratki prosti dnevi izpeljejo in končajo srečno, z željo po 'še'.